Ga naar de inhoud
Zuid-Korea » Suwon (수원시)

Suwon (수원시)

Top 5 bezienswaardigheden van Suwon

Ontdek de top 10 bezienswaardigheden in Suwon op een manier die zelfs de meest doorgewinterde reiziger zal betoveren. Met deze tips mis je geen enkele highlight in de stad. Mocht je zelf nog leuke plekjes weten in Suwon die hier niet staan, laat het ons dan even weten via een reactie zodat andere reizigers ook ervan kunnen genieten.

#1 Hwaseong vesting

Hwaseong kasteel in Suwon
Hwaseong kasteel in Suwon

Het Hwaseong fort is een prachtige vesting en een architectonisch meesterwerk dat de glorieuze geschiedenis van het Joseon-tijdperk weerspiegelt. De harmonieuze mix van Oosterse en Westerse verdedigingsarchitectuur maakt het een uniek UNESCO Werelderfgoed. De vestingsmuren staan tevens in onze top bezienswaardigheden van Zuid-Korea en mag je dus echt niet overslaan tijdens een bezoek aan Suwon.

Hwaseong vestingsmuur
Hwaseong vestingsmuur

Gebouwd in de late 18e eeuw onder het bewind van Koning Jeongjo van de Joseon-dynastie, was deze vesting een toonbeeld van zowel praktische verdediging als esthetische schoonheid. Koning Jeongjo liet het bouwen ter ere van zijn overleden vader, Prins Sado, die tragisch omkwam.

Hwaseong paleistuinen
Hwaseong paleistuinen

De constructie van de vesting begon in 1794 en duurde slechts twee jaar, een opmerkelijke prestatie gezien de omvang en complexiteit van het ontwerp. Het combineerde de nieuwste militaire inzichten van zowel Oost als West. Zo zie je in de structuur elementen die geïnspireerd zijn op zowel traditionele Koreaanse vestingbouw als innovatieve westerse ontwerpen.

Hwaseong Paldalmun poort
Hwaseong Paldalmun poort

De Hwaseong vesting omvat verschillende poorten (de mooiste zijn Paldalmun, Janganmun en Hwahong) , torens, artillerieposten en andere defensieve structuren, strategisch geplaatst langs een indrukwekkend muur die zich uitstrekt over een lengte van bijna 6 kilometer. Het meest opmerkelijke is dat deze vesting nog steeds in uitstekende staat verkeert, waardoor het een van de best bewaarde voorbeelden is van 18e-eeuwse Koreaanse vestingarchitectuur.

Hwaseong vestingsmuur
Hwaseong vestingsmuur

In 1997 erkende UNESCO de Hwaseong Vesting als Werelderfgoed, een erkenning van zowel de historische betekenis als de architectonische schoonheid. Vandaag de dag trekt het complex toeristen en geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld.

#2 Hwaseong Haenggung paleis

Hwaseong troonzaal in het paleis
Hwaseong troonzaal in het paleis

Het Hwaseong Haenggung paleis in Suwon is vaak gebruikt door koningen als tijdelijke residentie en tevens een levendige herinnering aan de koninklijke grandeur van de Zuid-Koreaanse elite en heersers. De prachtige kamers en tuinen nemen je mee op een tijdreis naar het weelderige leven van de Joseon-dynastie.

Haenggung paleis in Suwon
Haenggung paleis in Suwon

Dit paleis, ook bekend als het Hwaseong Haenggung Paleis, werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Jeongjo. Het diende als zijn officiële residentie tijdens zijn bezoeken aan de Hwaseong Vesting en als een veilige schuilplaats in tijden van oorlog of crisis.

Hwaseong paleis tempel
Hwaseong paleis tempel

Haenggung paleis is het grootste van zijn soort in Korea. Het werd gebruikt voor zowel regeringszaken als koninklijke ceremonies. De architectuur en het ontwerp van het paleis weerspiegelen de verfijnde esthetiek en het ambacht van die periode. Het complex omvat meerdere gebouwen en paviljoens, elk met hun eigen unieke functie en schoonheid. Sla de beroemde Paldalmun Poort zeker niet over tijdens de wandeling.

Hwaseong Haenggung paleispoort
Hwaseong Haenggung paleispoort

Een van de meest opvallende kenmerken van het Haenggung Paleis is de harmonieuze integratie met de omliggende natuur en het omliggende fort. Het paleis werd zo ontworpen dat het zowel een residentiële als een defensieve rol kon vervullen. Dit is te zien aan de robuuste muren en strategische positie binnen de Hwaseong vesting.

#3 Ingye-dong traditionele ambachten straat

In de beroemde Ingye-dong straat in het hart van Suwon vind je een rijke verzameling van traditionele Koreaanse ambachten. Het is een kleurrijke plek waar je unieke souvenirs kunt vinden en ambachtslieden aan het werk kunt zien. Een ware smeltkroes van traditioneel en modern, waar ambachtslieden en kunstenaars hun vaardigheden tentoonspreiden en bezoekers onderdompelen in de rijke artistieke erfenis van Korea.

#4 Mr. Toilet House (perfect voor met kinderen)

Tentoonstelling van wc kunst in het Mr Toilet House / Credits: pilliebee
Tentoonstelling van wc kunst in het Mr Toilet House / Credits: pilliebee

Het Mr. Toilet House is een van de meest unieke en ongewone musea ter wereld, ook misschien wel één van onze favoriete musea. Dit museum, gewijd aan alles wat met toiletten te maken heeft, is gehuisvest in een gebouw dat zelf de vorm van een enorm toilet heeft. Het museum werd opgericht ter ere van de voormalige burgemeester van Suwon, Sim Jae-duck, die bekend stond als “Mr. Toilet“. Hij was een pionier op het gebied van sanitaire voorzieningen in Zuid-Korea en zette zich in voor de verbetering van openbare toiletten in het hele land. Het is een superleuk museum om te bezoeken met kinderen!

Mr Toilet House in Suwon / Credits: Zomerfeld
Mr Toilet House in Suwon / Credits: Zomerfeld

Binnenin het museum vinden bezoekers een intrigerende verzameling van toilet-gerelateerde voorwerpen, van historische toiletpotten tot moderne sanitaire technologieën. Er zijn ook tentoonstellingen die de evolutie van toiletten wereldwijd tonen, evenals kunstinstallaties en interactieve displays die gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn over sanitaire kwesties en hygiëne.

Het Mr. Toilet House is niet alleen een museum; het dient ook als een educatief centrum dat de nadruk legt op het belang van schone en veilige sanitaire voorzieningen. Het biedt een unieke en lichtvoetige benadering van een onderwerp dat vaak als taboe wordt beschouwd, terwijl het tegelijkertijd een belangrijke boodschap overbrengt over volksgezondheid en hygiëne. Lees meer op de website www.haewoojae.com.

#5 Gwanggyo Lake Park

Gwanggyo park om het meer
Gwanggyo park om het meer

Gwanggyo Lake Park is een serene oase in het hart van Suwon die werd opgericht in 2014 als onderdeel van een stadsontwikkelingsproject. Deze ontwikkeling had als doel de levenskwaliteit van zowel bewoners als bezoekers te verbeteren. Door de jaren heen is het park uitgegroeid tot een geliefde bestemming voor locals, gewaardeerd om zijn natuurlijke schoonheid en culturele betekenis. De ligging van het park, vlakbij het levendige Gwanggyo-meer, biedt bezoekers een tijdelijke ontsnapping aan de drukte van de stad.

Bonus bezienswaardigheden

Enkele andere niet te missen plekken zijn het Samsung Innovatie Museum, waar je de evolutie van elektronica en Samsung’s rol daarin kunt ontdekken, de Korean Folk Village voor een duik in de traditionele Koreaanse cultuur, en de Buksuwon Spa Flex, een typische Koreaanse jjimjilbang (badhuis/spa) waar je kunt ontspannen in warmwaterbaden en verschillende spa-behandelingen kunt ervaren.

Populaire wijken om te slapen in Suwon

Bezoek je Suwon voor een dagje tijdens je rondreis door Zuid-Korea? Dan zijn dit de beste plekken om een accommodate te zoeken.

  • Suwon Station: Dit gebied ligt in het hart van de stad en is een drukke plek met uitstekende vervoersverbindingen. Er zijn tal van hotels, pensions en serviceappartementen, wat het een handige keuze maakt voor reizigers. Het gebied heeft ook een bruisend nachtleven met veel restaurants, bars en entertainmentopties. De beste slaapplekken zijn Four Points by Sheraton Suwon, Courtyard by Marriott Suwon en wat meer budget Ibis Ambassador Suwon.
  • Hwaseong Vesting: Voor een unieke accommodatie-ervaring kun je overwegen om in de buurt van de Hwaseong Vesting te verblijven. Er zijn hier verschillende traditionele hanok-pensions in het gebied, waardoor bezoekers zich kunnen onderdompelen in de traditionele Koreaanse levensstijl. De bovenstaande hotels zijn echter ook prima keuzes om het fort te bezoeken.

Reizen van Seoul naar Suwon

Reizen doe je het beste met de trein in Zuid-Korea en die treinreis vanuit Seoul naar Suwon is snel en comfortabel, met een reistijd van ongeveer 30 minuten. Je kunt de trein nemen vanaf de belangrijkste stations in Seoul, zoals het Seoul Station of het Yongsan Station. De treinen rijden regelmatig, waardoor het een handige optie is voor reizigers.

Beste reistijd voor Suwon

Lente in Suwon
Lente in Suwon

De beste reistijd voor Suwon, vergelijkbaar met andere delen van Zuid-Korea, varieert afhankelijk van wat je wilt doen en zien tijdens je bezoek. Over het algemeen wordt de periode van eind april tot eind juni aanbevolen voor ideaal weer, op basis van gemiddelde temperatuur en vochtigheid. Tijdens deze maanden kun je genieten van aangenaam weer, wat je verblijf extra plezierig maakt.

  • Lente (maart tot mei): Net als in Busan, is de lente een geweldige tijd om Suwon te bezoeken. Het weer is dan prettig en je kunt genieten van de bloeiende natuur. Dit seizoen biedt een uitstekende gelegenheid om buitenactiviteiten te ondernemen.
  • Zomer (juni tot augustus): In de zomer zijn de temperaturen comfortabel rond de 25 graden maar kan het soms wat vochtig zijn. Vooral de vroege zomer vinden wij zelf een perfecte reistijd.
  • Herfst (september tot november): De herfst biedt aangename temperaturen en is een relatief rustige periode voor toerisme. De natuurlijke schoonheid van Suwon komt in deze tijd tot leven met prachtige herfstkleuren, waardoor het een perfecte tijd is voor sightseeing en het ervaren van lokale festivals.
  • Winter (december tot februari): Hoewel het in de winter vrij koud kan zijn in Suwon, is het nog steeds een goede tijd om de stad te bezoeken, vooral voor reizigers die minder drukte en lagere accommodatieprijzen waarderen. De koude maar vaak heldere dagen zijn perfect voor sightseeing in de stad.

Lees hier meer over het Zuid-Koreaanse klimaat of de beste reistijd voor Zuid-Korea.

Leuke weetjes en feitjes over Suwon

  • Geboorteplaats van Samsung: Suwon staat bekend als de geboorteplaats van Samsung, een van ’s werelds grootste elektronicabedrijven. Samsung werd opgericht in Suwon in 1969 en de stad huisvest nog steeds enkele belangrijke faciliteiten van het bedrijf, waaronder de Samsung Digital City, die fungeert als het hoofdkwartier van Samsung Electronics.
  • Suwon Galbi – Een Culinair Hoogtepunt: Suwon is beroemd om zijn galbi, ofwel Koreaanse gegrilde ribben. Dit gerecht heeft een speciale plaats in de Koreaanse keuken en de stad staat bekend om zijn talrijke galbi-restaurants. Suwon galbi onderscheidt zich door de manier waarop het vlees wordt gemarineerd en gegrild, wat resulteert in een unieke smaak die zowel lokaal als nationaal geliefd is.
  • Suwon als Walled City: Suwon is uniek in Zuid-Korea als de enige stad die nog volledig omringd is door een originele stadsmuur. Deze stadsmuur, die een oppervlakte van bijna 6 kilometer omringt, heeft vier hoofdpoorten en verschillende wachttorens. Je kan er overheen lopen en zo een prachtig zicht op de stad krijgen.

What’s next?

Zelf een rondreis door Korea aan het plannen? Dan is het handig om na Seoul de stad Suwon aan te doen gezien deze vlakbij elkaar liggen. Vanuit Suwon kan je het beste afreizen naar Incheon gezien dit ernaast ligt of doorreizen naar Jeonju om vervolgens door te reizen naar Gwangju en eventueel de Jeju-eilanden. Plan je reis gemakkelijk via het internet, met een esim voor Zuid-Korea kan je onbeperkt gebruik maken van lokale mobiele tarieven.


Hulp nodig met je reis naar Zuid-Korea?