Ga naar de inhoud
Zuid-Korea » Gyeongju (경주)

Gyeongju (경주)

Wat wil je weten over Gyeongju?

Bezienswaardigheden van Gyeongju

Historie in Gyeongju
Historie in Gyeongju

Begin je reis door Gyeongju in de oude binnenstad, waar je door de smalle straatjes kunt wandelen en kunt genieten van de prachtige architectuur en cultuur van het Silla-koninkrijk. Een must-see is de beroemde Bulguksa-tempel, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en bekend staat om zijn prachtige architectuur en historische waarde. Na het bezoeken van de tempel kun je naar het nabijgelegen Seokguram Grotto, die beroemd is om zijn Boeddhabeeld en de prachtige omgeving. Enkele hoogtepunten van de stad staan hoog in onze top bezienswaardigheden van Zuid-Korea.

#1 Bulguksa tempel en Seokguram Grotto

Bulguksa tempel
Bulguksa tempel

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Gyeongju is de Bulguksa-tempel, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een van de belangrijkste boeddhistische tempels in Korea en werd oorspronkelijk gebouwd in de 8e eeuw. De tempel is beroemd om zijn prachtige architectuur en de goed bewaarde kunstwerken en sculpturen.

Op deze historische site in Gyeongju vind je ook de Seokguram Grotto, die ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De grot herbergt een prachtig boeddhabeeld, omgeven door prachtige stenen sculpturen. De grot is gebouwd in de 8e eeuw en is een belangrijk voorbeeld van de vroege boeddhistische kunst in Korea.

#2 Donggung paleis en de Wolji vijver

Anapji vijver en paleis
Anapji vijver en paleis

Het Donggung paleis samen met de Wolji vijver, beide bekend als Anapji, is een prachtige historische locatie in Gyeongju. Het was oorspronkelijk gebouwd in de 7e eeuw tijdens de Silla-dynastie als een zomerpaleis voor de koninklijke familie. Het paleis werd later verwoest en pas in 1974 werd de site herontdekt en gerestaureerd.

Het paleis en de vijver zijn omringd door een prachtig aangelegd park, vol met bomen en bloemen. Het hoogtepunt van de locatie is de grote vijver, die verlicht is met prachtige lantaarns die een magische sfeer creëren in de avond. De vijver heeft verschillende kleine eilanden met paviljoens en is omringd door verschillende gebouwen, waaronder het paleis van de kroonprins, de Huwon (achtertuin), en de zuidelijke poort.

#3 Cheomseongdae-observatorium

Cheomseongdae observatorium
Cheomseongdae observatorium

Maar hier stop het nog niet want er is nog veel meer te zien in Gyeongju zoals de belangrijke historische bezienswaardigheid het Cheomseongdae-observatorium, dat dateert uit de 7e eeuw en wordt beschouwd als het oudste astronomische observatorium in Azië. Het observatorium is gebouwd in de vorm van een pagode en wordt gebruikt om de posities van sterren en planeten te observeren.

#4 Tombes uit de Silla-periode in het Tumuli-park

Tumuli-park
Tumuli-park

Naast bovenstaande bezienswaardigheden zijn er talloze andere historische locaties en ruïnes in de stad. Het Tumuli-park is bijvoorbeeld de thuisbasis van meer dan 20 grote koninklijke graven uit de Silla-periode, waarvan sommige zijn geopend voor het publiek. Andere bezienswaardigheden zijn de Anapji-vijver, die ooit diende als een paleiscomplex van de Silla-koningen, en de Gyeongju National Museum, waar een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen en artefacten uit de Silla-periode wordt tentoongesteld.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Korea, dan is Gyeongju een absolute must-see bestemming. De stad biedt een fascinerende blik in het verleden van Korea en zal zeker indruk op je maken met zijn indrukwekkende historische bezienswaardigheden en archeologische vindplaatsen. Neem ook zeker even een kijkje in het Gyeongju National Museum voor nog meer geschiedenis.

#5 De bergen en omgeving van Gyeongju

Heuvel van Hwarang
Heuvel van Hwarang

Voor een meer avontuurlijke dag kun je de bergen rondom Gyeongju verkennen. Er zijn talloze wandelroutes en fietspaden die door de bergen lopen en je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de stad en het omliggende platteland. Een populaire wandeling is de Namsan-gangul-wandeling, die je meeneemt door de bergen naar historische tempels en rotsformaties.

Bezoek ook zeker het Yangdong Folk Village, dat op ongeveer 16 km ten oosten van het stadscentrum ligt. Het dorp staat bekend om zijn traditionele huizen en architectuur uit de Joseon-dynastie, die goed bewaard is gebleven en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is een populaire bestemming voor bezoekers die willen genieten van de sfeer van het oude Korea.

Waar kan je het beste slapen in Gyeongju?

Overnachten in een hanok
Overnachten in een hanok

Voor diegenen die op doorreis zijn en veel willen zien tijdens hun bezoek aan Gyeongju, is downtown Gyeongju de juiste locatie keuze. Je bent dicht bij veel van de historische sites zoals de Daereungwon Tomb Complex en de Cheomseongdae Observatory. Er zijn veel restaurants, winkels en hanoks (chosŏnjip een traditioneel Koreaans huis) waar je kunt verblijven. Wij kunnen Dorandoran Guesthouse voor de traditionele ervaring, Minihotel Poongdaengi voor de budget backpacker en UH Suite Gyeongju voor wat meer luxe aanraden. Alle drie de slaapplekken liggen mbt locatie perfect!

Waar kan je lekker eten?

Als je op zoek bent naar een lekker hapje, dan heeft Gyeongju tal van opties om uit te kiezen. Probeer de lokale specialiteiten zoals Ssambap (rijst gewikkeld in groenten) en de heerlijke pajeon (een Koreaanse pannenkoek met lente-ui en zeevruchten) bij restaurants zoals Donggung Sikdang en Gyeongju Donggungjib (vraag ernaar in je hotel). Voor een zoete traktatie kun je langs bij het beroemde bakkerij café “Dalgona“, die beroemd is geworden van de serie Squid game, om te genieten van hun heerlijke gebakjes en koffie. Weet je niet waar je moet beginnen met alle bijzonder gerechten uit de Koreaanse keuken? Neem dan eens een kijkje naar onze Koreaans eten foodguide.

Voor festivals en cultuur zit je goed in Gyeongju

Gyeongju Tower
Gyeongju Tower in het Expo Park

Verken ook de traditionele cultuur van Gyeongju door het bijwonen van een van de vele festivals en evenementen die het hele jaar door plaatsvinden. Tijdens het “Buddha’s Birthday Festival” kun je genieten van kleurrijke parades en duizenden lantaarns die de stad verlichten. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Koreaanse kunst en cultuur, is er het Gyeongju World Culture Expo Park, waar je tentoonstellingen kunt bekijken en kunt genieten van traditionele muziek- en dansvoorstellingen.

Reizen van Seoul naar Gyeongju

De snelste manier om naar Gyeongju te reizen van Seoul, is met het vliegtuig. Er zijn dagelijks meerdere vluchten vanuit de hoofdstad naar de internationale luchthaven van Gyeongju. De vlucht duurt ongeveer een uur en is een handige optie als je niet veel tijd hebt. Houd er wel rekening mee dat je vanaf de luchthaven nog een taxi of openbaar vervoer naar het stadscentrum moet nemen.

Een andere optie is om de KTX hogesnelheidstrein te nemen vanuit Seoul naar het treinstation van Gyeongju. De reis duurt ongeveer 2,5 uur en de treinen rijden regelmatig gedurende de dag. De KTX-trein is comfortabel en snel, en je kunt genieten van het uitzicht op het Koreaanse platteland tijdens de reis. Deze optie gebruiken wij meestal gezien de KTX erg comfortabel is! Deze optie is ook de beste voor als je op rondreis door Zuid-Korea bent.

Feitjes over Gyeongju

  1. Gyeongju was ooit de hoofdstad van het Silla-koninkrijk, dat van de 1e eeuw v.Chr. tot de 10e eeuw n.Chr. in Korea regeerde. Het was een periode van welvaart en culturele bloei en Gyeongju was het centrum van politieke en culturele activiteit. (Bron: Visit Korea, https://english.visitkorea.or.kr/enu/ATR/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=264337)
  2. Gyeongju staat bekend om zijn grote aantal historische bezienswaardigheden en archeologische vindplaatsen. Er zijn meer dan 200 tempels, paleizen, pagodes, graftombes en andere gebouwen die dateren uit de Silla-dynastie. (Bron: UNESCO, https://whc.unesco.org/en/list/976)

Hulp nodig met je reis naar Zuid-Korea?