Ga naar de inhoud
Zuid-Korea » De Gele Zee (서해)

De Gele Zee (서해)

Het water tussen China en Zuid-Korea

Bloemenzee aan de Gele Zee in Zuid-Korea
Bloemenzee aan de Gele Zee in Zuid-Korea

De Gele Zee is niet alleen een natuurlijk wonder, maar ook een kruispunt van culturen, economieën, en geopolitieke belangen. Het is de thuisbasis van enkele van de meest levendige en dichtbevolkte kuststeden ter wereld, zoals de miljoenen steden Dalian, Tianjin, en Qinhuangdao in China en Incheon en Gundan in Zuid-Korea. Deze steden zijn essentiële knooppunten voor maritieme handel en industrie in de regio, waarbij sommige havens een overslag van wel 400 miljoen ton per jaar bereiken.

Het is tevens een gebied waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten, waar traditionele vissersdorpjes naast bruisende metropolen staan, en waar de natuurlijke elementen — aarde, water, en lucht — een onmiskenbaar dynamisch landschap vormen. Voor avonturiers en reizigers biedt de Gele Zee een unieke kans om de diversiteit en schoonheid van een uniek deel Oost-Azië te verkennen, van zijn rijke mariene ecosystemen tot zijn culturele schatten langs de kust.

Gele Zee sediment van de Gele Rivier in China
Gele Zee sediment van de Gele Rivier in China

De Gele Zee dankt zijn naam aan de gele kleur van het water. Deze unieke kleur ontstaat door de zanddeeltjes afkomstig van de Gele Rivier, na de Jangtsekiang de langste rivier van China, die in de zee uitmondt. Het meegevoerde sediment van de rivier zorgt voor de karakteristieke kleur van het water in deze regio. Daarnaast loopt  de zee uit in de Oost-Chinese Zee.

Koreaanse steden aan de Gele Zee

Incheon skyline
Incheon skyline

De Gele Zee, die de westkust van Zuid-Korea siert, is de thuisbasis van verschillende belangrijke steden die zowel vanuit historisch, cultureel als economisch oogpunt significant zijn voor Zuid-Korea.

  • Incheon: Als derde grootste stad van Zuid-Korea, speelt Incheon een cruciale rol in de economische en historische context van Zuid-Korea. De stad staat bekend om zijn bruisende Chinatown, uitgebreide winkel- en eetgelegenheden in Bupyeong, en historische locaties zoals de Jeondeungsa-tempel, de oudste tempel van het land​​. Het ligt tevens naast de hoofdstad Seoul en kan gemakkelijk gecombineerd worden tijdens een bezoek.
  • Ansan: Gelegen aan de oevers van de Gele Zee, omvat Ansan verschillende nabijgelegen eilanden en is technologisch geavanceerd. De stad staat bekend om haar technopark, Boeddhistische tempel van Ssanges, fort Pelmaxon, en het Sihvaho-meer​​.
  • Pyeongtaek: Een havenstad aan de Gele Zee, die bekend staat om haar landbouwmuseum, de boeddhistische tempel van Simboksa met een door Korea als schat geclassificeerd Boeddhabeeld, en het gerestaureerde paleis van de Li-dynastie​

Zuid-Koreaanse eilanden in de Gele Zee

Jeju eilanden
Jeju eilanden

Zuid-Korea telt meer dan 3000 eilanden, waarvan velen zich in de Gele Zee bevinden. Deze eilanden bieden een veel bezienswaardigheden en activiteiten aan voor reizigers, van serene natuur tot historische locaties. Hieronder de meest bekende en bezochte eilanden.

  • Ganghwa en Gyodong zijn twee opmerkelijke eilanden die een diepe historische betekenis dragen, ooit gebruikt voor de verdediging van Korea. Ganghwa biedt een blik op het verleden met zijn Jeondeungsa Tempel en het Huaedondae fort, terwijl Gyodong een uniek uitzicht biedt op Noord-Korea en een prachtig historisch complex zonder toeristen huisvest​.
  • Jeju-eiland staat bekend om zijn adembenemende natuur, waaronder de Hallasan-vulkaan, prachtige watervallen en stranden. Het eiland biedt ook een diepe duik in de lokale Zuid-Koreaanse cultuur met het Jeju Folk Village Museum en het unieke Jeju Loveland. Voor natuurliefhebbers zijn de Jeongbang-waterval en Jungmun Beach niet te missen. Jeju-eiland is tevens razendpopulair bij binnenlandse toeristen, het zijn een beetje de Waddeneilanden van Zuid-Korea.
  • Yeonpyeong, een andere groep eilanden, ligt dicht bij de betwiste maritieme DMZ grens met Noord-Korea en heeft een bewogen geschiedenis van militaire conflicten. Ondanks de spanningen biedt het eiland een uniek perspectief op de geopolitieke dynamiek van de regio. Het eiland is niet altijd toegangekelijk voor toerisme wegens de spanningen tussen beide Korea’s.

Uitdagingen in het gebied

Tegenwoordig staat de Gele Zee staat ook voor uitdagingen, vooral op milieugebied. Overbevissing, vervuiling door afval van rivieren, en de vernietiging van ecologisch cruciale waddengebieden door landaanwinning zijn slechts enkele van de problemen die deze regio teisteren. Schadelijke algenbloei, een direct gevolg van deze vervuiling, vormt een regelmatige bedreiging voor het mariene leven en de lokale visserij. Het water tussen China en Zuid-Korea heeft zo zijn uitdagingen voor de toekomstige generaties.


Hulp nodig met je reis naar Zuid-Korea?